
API Standard 600
Steel Gate Valves - Flanged and

Butt-Welding Ends, Bolted, and Pressure Seal Bonnets

Standard Edition Section Inquiry # Question Reply

600 Ninth Edition, 1991 General What is the definition of renewable and 

nonrenewable seats?

API Standard 600 does not address renewable or 

nonrenewable seats

600 Ninth Edition, 1991 2.1 Paragraph 2.1.3 requires that "the qualifications 

for the welding procedure and the welder or 

welding operator shall conform to ASME B31.3." 

Can these qualifications be performed in 

accordance with Section IX of the ASME Boiler 

and Pressure Vessel Code?

No. ASME B31.3 requires qualifications of welding 

procedures to be used and the performance of 

welders and welding operators to conform to the 

requirements of Section IX of the ASME Boiler and 

Pressure Vessel Code, except as modified by B31.3. 

The modifications to the requirements of Section IX 

as stated in B31.3 shall be part of any qualifications 

for welding procedure, welder, or welding operator.

600 Ninth Edition, 1991 2.1 Are separate seat rings that are pressed in or 

welded in as permitted in paragraph 2.1.9 

classified as "renewable seat rings"?

API Std. 600 does not define "renewable seat rings."

600 Ninth Edition, 1991 2.1 With reference to Paragraph 2.1.1 and Table 1A or 

Table 1B of API 600, what is the wall thickness that 

should cause an operating company to replace a 

valve?

API 600 does not address this issue.

600 Ninth Edition, 1991 3.1 With reference to Paragraph 3.7 of API 600, are 

stem nuts manufactured from carbon steel 

material in accordance with API 600.

No.

600 Ninth Edition, 1991 Table 1-A In Table 1A, the minimum shell wall thickness is 

specified for NPS 20 and 24 in Class 900 and for 

NPS 18, 20, and 24 in Class 1500, but the minimum 

stem diameters for these sizes and pressure 

classes are not specified. For these cases shall 

the minimum stem diameters be per the 

manufacturers standard?

Yes.

600 Ninth Edition, 1991 Table 1-A In Table 1A, the minimum shell thicknesses and 

the corresponding minimum stem diameters are 

not specified for NPS 14, 16, 18 and 24 in Class 

2500. Are valves in these sizes and pressure class 

beyond the scope of API Std. 600?

Yes.

600 Ninth Edition, 1991 Table 3 Referring to footnote c of Table 3, which seat 

should have preferably higher hardness, body seat 

or gate seat?

The standard does not address which part should 

have the greater hardness.



600 Ninth Edition, 1991 Table 3 Is the flux core arc welding process permitted for 

weld overlay deposition on body and gate seat 

surfaces per Table 3?

API Standard 600 does not address the weld process 

that is to be used.

600 Ninth Edition, 1991 Table 3 Per Table 3, which weld overlay material is 

acceptable for trims No. 5 and No. 8 - R CoCr-A or 

E CoCr-A?

Either one may be used.

600 Ninth Edition, 1991 Table 3 With reference to Table 3 of API 600, 9th edition, is 

there a discrepancy between the hardness values 

required for trim #1 and for trim #8 and the use of 

cast ASTM CA15?

No.

600 11th edition 6 600-I-04/00 Question 1: In accordance with section 6 of the 

11th edition, is it acceptable to use trim No 8 in 

lieu of trim No 1?                                         Question 

2: In the case of trim No 8, is it acceptable to use 

hardfacing on the seat ring and 13% Chrome 

overlay on the wedge for carbon steel body and 

wedge materials?    Question 3: For 13% Chrome 

seating surface, is it required for the seat ring or 

wedge be made of solid 13%  Chrome material?                                     

Question 4: In the case of hardfaced seat rings for 

carbon steel, is it required that a carbon steel seat 

ring be coated with 13% Chrome prior to 

hardfacing?

Reply 1: Yes, however it is always the responsibility 

of the purchaser to specify materials suitable for the 

intended service conditions.                             Reply 

2: Yes.                                                    Reply 3: No                                                   

Reply 4: No

600 Tenth Edition, 1997 2.8 600-I-03/00 Are body/bonnet flanges required to have through 

bolting using a stud plus two nuts?

Yes. See paragraph 2.2.4

600 Tenth Edition, 1997 2.6 600-I-05/00 API 600 10th Ed section 2.6 requires that the 

strength of the stem at the Tee connection to the 

wedge be greater that at the root of the threads. Is 

testing required to prove this?

API 600 does not define how to meet this 

requirement. Note that API 591 2nd Ed. Appendix B  

provides details of a stem-to-wedge connection test 

to confirm the failure location.

600 Tenth Edition, 1997 Table 3 600-I-01/01 What is the reason for listing a minimum and 

maximum hardness for stems, is it a concern 

about stem erosion from packing leaks or is there 

a mechanical strength concern?

We cannot comment on the basis for specified 

requirements.

600 11th edition Table 13, Para 6.2 600-I-01/03 Which weld overlay material is acceptable for 13% 

CR (Trim - 1)?

API 600 does not address this question.



600 11th 5.6.5 600-I-01/04 What is the basis of minimum thickness of 

1.6mm?

We cannot comment or respond to 

questions/inquiries that ask for consultation outside 

the standard "yes-no" format.

600 Eleventh Edition, October 

2001

Clause 2.1.9 600-I-01/02 Paragraph 2.1.9, are renewable seat rings ones 

that are threaded or press fit which can be easily 

removed and non-renewable seat rings ones that 

are seal welded or welded in?

Yes.

600 11th

para 5.6.6, Table 5 and 5.8.12

600-I-01/05 Question 1 - Does the length of the stem 

projection include the length of the chamfer 

provided on top of the stem?

Yes

600 11th

para 5.6.6, Table 5,  and 

5.8.12

600-I-01/05 Question 2 - If the wear travel given by the 

manufacturer is greater

than the value specified in Table 5, can the length 

of the stem

projection required by 5.8.12 be based on the wear 

travel given by the

manufacturer?

Yes,  Yes, provided that the manufacturer's wear 

travel meets the

requirements of Table 5 and Section 5.8.12.

600 11th General 600-I-02/05 Question 1:  Pressure Seal bonnet Gate valve is not 

covered in the scope of this edition, is it true?

Yes 

600 11th General 600-I-02/05 Question 2: Does it mean, for pressure seal valves 10th 

Edition of API 600 is still applicable and can be referred 

to ?

API Standard 600 10th Edition is no longer active as 

it has been superseded by API Standard 600 11th 

Edition. Previous editions of API Standards can be 

referred to for historical reference.


