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Q&A
Limit on Slope  
of Field-Bent 
Reinforcing Bars

Questions in this column were asked by users of ACI documents 
and have been answered by ACI staff or by a member or members 
of ACI technical committees. The answers do not represent the 
official position of an ACI committee. Only a published committee 
document represents the formal consensus of the committee and 
the Institute. 

We invite comment on any of the questions and answers published 
in this column. Write to the Editor, Concrete International, 38800 
Country Club Drive, Farmington Hills, MI 48331; contact us by fax at 
(248) 848-3701; or e-mail Rex.Donahey@concrete.org. 

Q. We placed some No. 6 vertical bars at a slight 
incline in the first lift of a wall placement. 
The protruding dowels are now too close to 

the wall forms for the next lift. When the horizontal bars 
are placed, we have little allowance for movement of the 
forms and we can’t meet the clear cover tolerance. The 
contract documents permit cold bending of No. 6 bars, 
and we have approval from the Structural Engineer. We 
planned to bend the verticals with a hickey bar, but the 
Inspector told us we couldn’t create a bar slope greater 
than 1 in 6 when doing this. 

I’ve never heard of this rule and can’t find it in any 
ACI documents. I thought all we had to do was meet a 
minimum bend diameter requirement. Is there a 1 in 6 
slope requirement for field-bent bars? 

A. You’ll find the 1 in 6 maximum slope requirement 
in Section 7.8 of “Building Code Requirements 
for Structural Concrete (ACI 318-08) and 

Commentary.”1 But it doesn’t apply to wall bars or to 
field bending, as shown by the following excerpts: 

7.8 — Reinforcement details for columns
7.8.1 — Offset bars
Offset bent longitudinal bars shall conform to the 

following:
7.8.1.1 — Slope of inclined portion of an offset bar 

with axis of column shall not exceed 1 in 6.
7.8.1.4 — Offset bars shall be bent before placement 

in the forms.
As noted, the 1 in 6 slope applies only to offset bars  

in columns, and because the bars must be bent before 
placement in the forms, it is a bar fabrication requirement. 

Section 7.3.2 of ACI 318-08 allows field bending of 
reinforcement partially embedded in concrete when 
permitted by the licensed design professional. And  
the Commentary, Section R7.3.2, indicates that  

A615 Grade 40 and Grade 60 reinforcing bars can be 
cold bent and straightened up to 90 degrees at or near the 
minimum diameter specified in Table 7.2.
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This Q&A was written by Ward Malisch and is reprinted from 
the September 2010 issue of The Voice of the Concrete Contractor, 
with the permission of the American Society of Concrete Contractors.

Editor’s note: A humorous discussion of the possible origins of the 
term hickey bar can be found at www.word-detective.com/2009/10/21/
hickey-bar/.

Table 7.2—Minimum diameters of bend 
Bar size Minimum diameter

No. 3 through No. 8 6db

No. 9, No. 10, and No. 11 8db

No. 14 and No. 18 10db


