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Dear Syed: 
 
 I thought, for once, the ACI 318-08 requirement you are concerned about is fairly clearly stated. I think 
you and your colleagues are agonizing quite a bit about an ambiguity that, I do not believe, exists. 
0.0018bh is the total amount of reinforcement you provide in each orthogonal direction of a structural slab or 
footing - it is not 0.0018bh per face. This becomes abundantly clear if you refer to the new commentary we have 
placed under Section R15.10.4, which applies specifically to combined footings and mats. Section 7.12 gives you 
shrinkage and temperature reinforcement. There should be no expectation that this reinforcement would prevent 
sudden flexural failure. I do not believe that ACI 318 has tried to produce such an impression. Section 10.5.4 
essentially says that if you have provided the minimum shrinkage and temperature reinforcement required by 
Section 7.12, you shall be deemed to have satisfied the minimum flexural reinforcement requirement of Section 
10.5. I wouldn't want you to read too much into the change in the wording of Section 10.5.4 between ACI 318-02 
and ACI 318-05. For ACI 318-05, it was decided to use notation in place of verbiage, whenever that is practicable. 
That's what you see reflected in the ACI 318-05 requirement, which is no different from the corresponding ACI 
318-02 requirement. 
 
Hope this answers all your questions. 
 
S. K. Ghosh 

 
Syed Uzair Ullah wrote: 

Dr Ghosh, 
  
Recently we have been discussing the topic of minimum flexural reinforcement for slabs and 
footings. Our understanding is that minimum flexural reinforcement is governed by Section 10.5. 
Further 10.5.4 states that structural slabs and footings are also governed by Section 7.12 which 
defines the minimum reinforcement needed for shrinkage and temperature. 
Pre 2008 ACI codes were not very clear about the placement of temperature and shrinkage 
reinforcement, ACI 318-08 section R7.12.2 for the first time made it clear that shrinkage 
reinforcement can be allocated between the two faces as deemed appropriate. Since at no point 
Section 10.5 defines a definite lower limit of reinforcement other then 10.5.1, 10.5.2 & 10.5.3 we 
interpreted that we can distribute the temperature and shrinkage reinforcement of Section 7.12 
equally between top and bottom faces as mentioned in ACI 318-08 section R7.12.2. While being in 
compliance with 10.5.1, 5.2 & 5.3 
  
Some of our team members have a different opinion; they believe that we need to provide 
Reinforcement as per Section 7.12.2.1 (0.0018bh) on each tension face (Top and Bottom), in order 
to comply with 10.5.4. Or in other words they believe that reinforcement defined by 7.12.2.1 is the 
absolute minimum flexural reinforcement in order to prevent sudden collapse and to ensure a ductile 
behaviour. They assume that 0.0018bh reinforcement will provide enough capacity that the strength 
of cracked section will be greater then uncracked section. 
  
I decided to test this assumption and found interesting results. At no point the Phi-Mn (provided by 
0.0018bh Steel) is greater then the capacity of uncracked section. This is only possible when 2000 
psi concrete is used further I decided to test the actual minimum reinforcement clause 10.5.1 of ACI 
318, I found that reinforcement by Eq 10-3 yields a Phi-Mn 40% greater then Mcr and varying 
concrete strength has no affect on the ratio of Phi-Mn vs Mcr. Our conclusion was that Section 7.12 
is not intended to govern minimum flexural reinforcement; it only controls reinforcement due to 



temperature and shrinkage. Please see attached calculations. 
  
At this point I would like to emphasize the difference between ACI 318-02 and ACI 318-05/08 
 
ACI 318-02   
10.5.4 “For structural slabs and footings of uniform thickness the minimum area of tensile 
reinforcement in the direction of span shall be same as that required by 7.12….” 
 
ACI 318-05/08  
10.5.4 “For structural slabs and footings of uniform thickness, As,min in the direction of span shall 
be the same as that required by 7.12….” 
 
My understanding is that, ACI 318-05/08 replaced “Tensile Reinforcement” with “As,min in the 
direction of span” in order to allow us not to use reinforcement of 0.0018bh at each tension face if it 
is not needed as per 10.5.1, 10.5.2 & 10.5.3. Instead of that we have to provide the total 
reinforcement Top+Bottom = As, min in the direction of span. 
  
Further assuming my interpretation being incorrect, If 0.0018bh is the absolute minimum for flexure 
(Tensile Reinforcement) to prevent a sudden failure then I don’t understand why it is not applicable 
to beams which are the primary the flexural members? This means that I can design a beam section 
as per 10.5.1, 10.5.2 & 10.5.3 and can provide flexural reinforcement which can be less then 
0.0018bh while if I am designing the same section as a 2-Pile Pile Cap, I need to provide a minimum 
of 0.0018bh for flexure to avoid sudden failure. This dont seems to be logical to me. 
  
  
I am hope full that your expert advice will resolve this issue and will get us a clear understanding of 
ACI section 10.5.4 and section 7.12. We will be great full of yours for help. 
  
  
  
Regards 
  
  
Syed Uzair Ullah 
Senior Structural Engineer 
Buro Happold Consulting Engineers, PC 
100 Broadway  
New York, NY 10005 
USA 
Tel: (+1) 212 334 2025  

www.burohappold.com 
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--  
S.K. Ghosh, President 
S.K. Ghosh Associates Inc. 
334 East Colfax Street, Unit E 
Palatine, IL 60067 
Phone: (847) 991-2700 
Fax: (847) 991-2702 
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